Interviu Theodor Aniel, primar comuna Borcea

 

Cum arată bugetul anului 2022 față de cel de anul trecut? Cum arată încasările și ce estimări aveți pentru acest an?

 

Mă bucur că sunteți astăzi alături de noi în comunitate. Ce vreau să vă spun. Bugetul de anul acesta a fost creionat pe încasările anului trecut. undeva am avut la 75% încasării persoanei fizice și 82 la sută încasări persoanei juridice. Într adevăr, știți cum este comună, să zicem, buget mare, dar avem și cheltuieli foarte multe și aici vreau să vă spun că în comuna Borcea, față de alte localități care au o populație mai mică un buget mai mic, într adevăr, sunt și cele pe care uzuale de zi cu zi și aici mă refer, una este să plătești iluminatul public la aproape 18 kilometri și când zic 18 kilometri, mă refer la cei 9 kilometri de DN1, stânga dreapta, plus străzile lăturalnice, iluminatul public, un consum și pe această cale.. anul acesta am avut un proiect european de modernizare pe LED și am economisit puțin din curent. Și alta este să plătești la o comună de doi trei kilometri lungime. Una este să administrezi noul corpul de clădire și alta e să administrezi trei corpuri de clădire. Una este să deconteze naveta cadrelor didactice. Pot da un exemplu 10 20 de cadre didactice care fac naveta și au trebuit să deconteze 70 de cadre didactice. Ca să simt să sintetizez un pic lucrurile. Într adevăr, banii pe care i încasăm ei vin și pleacă, în sensul că cele consumabilele de zi cu zi, si aici ma refer la iluminatul public public, au explicat că nu este una, este o comună mai mică, unde în adevăr cotele sunt mai mici. Cum un om are cheltuielile, într adevăr sunt mai mari și noi. Lupta noastră ca și primari este să vedem cât ne rămâne pe partea de investiții. Cu cât rămâne mai mult la investiții, cu atât reușim să punem în practică proiectele. Știți că fiecare proiect, fie că este proiect european, fie că este proiect guvernamental sau local. Noi avem de de pus pe diferite etape ale implementării proiectului o anumită cotă de finanțare și aici mă refer la un 10 15 la sută, în funcție de fiecare proiect. Iar acești bani vin tot din bugetul local pentru a asigura cofinanțarea.

 

Care considerați că este provocarea acestui an pentru administrația pe care o conduceți?

Da, o să vă spun că exact de când a început anul, marea mea provocare pentru anul acesta este aducerea de gaze în comuna Borcea, un proiect de o anvergură foarte mare și, de ce nu, un proiect pe care îl așteaptă majoritatea cetățenilor din comunitate. Aducerea de gaze în comună înseamnă, pe lângă confortul de zi cu zi al fiecărui fiecărui cetățean, înseamnă și atragerea de investitori care la o ulterior vor fi, vor aduce bani către bugetul local și vor crea și locuri de muncă. Chiar cu începerea acestui proiect, sperăm la jumătatea lunii mai, începutul 1 iunie, o să creăm și locuri de muncă.

O să fie nevoie de oameni din comunitate care să poată să ne ajute. Eu mă refer la. Mecanici, șoferii, oameni cu paza, muncitori calificați și tot ce înseamnă sudori autorizați. O să fie undeva la 20 25 de locuri pe care încercăm să le oferim cetatenilor pe perioada de trei ani, pentru că trei ani va fi implementarea proiectului de gaze. Vă dați seama la un proiect de asemenea anvergură. Noi trebuie din bugetul local ca să revin un pic la prima întrebare care mi a spus o, trebuie asigurăm undeva o cofinanțare de 56 de miliarde, care nu seamănă puțin pentru bugetul comunei.

Un alt proiect pe lângă proiectul de gaze este proiectul de canalizare din comuna noastră. Aici am avut anumite proceduri de pus la punct pe proiectul de canalizare. L-am depus pe Anghel Saligny pepenii, cum se știe, foarte bine. Comuna Borcea va fi și ea beneficiară de acest proiect, pe Anghel Saligny, de aducerea de invidie, investiția în canalizare, stație de epurare și. Canalizare de captare. Aici am avut o problemă, pentru că în PUG ul comunei nu exista prinsă locul unde se va amplasa stația de epurare și a trebuit să modific PUG ul, adică ce a luat administrației înaintea mea nu a luat în calcul să amplaseze în lungul comunei cum s a făcut acum 15 ani, vă dați seama. Nu era primar pe atunci fosta administrație, fostul fosta conducere a administratiei publice locale din comuna Borcea, nu a prins în PUG această stație de epurare și a trebuit să modificăm PUG ul care durează foarte mult. PUG ul se face din 10 sau din 15 in 15 ani, din 10 în 10 ani sau min 15 ani sau se poate prelungi și nefiind prinsă în PUG automat nu am avut   unde să amplasăm față de prea mult în calcul și acest lucru. Am lucrat și cu acest proiect de canalizare sperăm că până la sfârșitul anului să reușim să punem în să finalizăm partea de. Pt SF după care să intrăm în parte de licitații care sunt destul de costisitoare, destul de.. pot să vă zic că necesită timp partea de canalizare.

Un alt proiect deja am vorbit de proiectul de gaze, proiectul de canalizare, un alt prroiect care tocmai l am finalizat acum câteva luni a fost în iluminatul public din comunitate, unde am schimbat lămpile vechi pe lămpi, pe LED,  prin AFM Agenția Fondului de Mediu si a montat lămpi din stalp in stalp, încât să avem o luminozitate mai bună și un consum mai mic, pentru că s a redus la jumătate și consumul de curent iluminat.

Un alt proiect foarte important și cred că este singurul din partea de singurul e clar din Călărași , Este singurul și din sud sud estul României. Modernizare modernizare drumul agricol din comuna Borcea. Au fost 50 de proiecte eligibile în a avansa pe locul 25 la jumătatea clasamentului și a fost o concurență acerbă, aproape 10 zece proiecte pe un loc, Borcea, a îndeplinit toate condițiile și vom asfalta practic și o parte din câmpul din comună. Ce înseamnă? Vom face un drum agricol astfel încât când fermierii își recoltează cerealele sau la lucrările agricole de pe câmp, să aibă un acces mai bun și să evităm noroaiele? Și avem acum. Pe acest câmp din pământ, practic iese din pământ, plus că acest drum agricol deservește și locurilor de vie camenelor pentru cetățenii din comunitate, unde au acolo fie o livadă, fie vița de vie, fie fiecare cum s au gospodărit și au cultivat, un un proiect destul de frumos prin AFM. Si un alt proiect care sper să îl punem în practică prin CNI, avem sală de sport, s a terminat licitația. A durat și acolo destul de mult și cămin cultural in satul Pietroi, vom moderniza căminul din pietroiul la standarde europene, la standarde de ultimă generație, astfel încât să putem să facem activități culturale și în satul Pietroi. Și aici mă refer la căminul cultural din Pietroi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *