Connect with us

Local

Propunere legislativă: Transformarea facilă a PFA-urilor în persoane juridice pentru evitarea pierderii istoricului fiscal

Published

on

𝐈𝐧𝐢𝐭̊𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐊𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐚𝐫 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚𝐥𝐢 𝐜𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚̆𝐬̊𝐞𝐧𝐢, 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥 Emil-Florian Dumitru 𝐬̊𝐢 𝐬𝐞𝐧𝐚𝐭𝐚𝐫𝐮𝐥 Ciprian Pandea – 𝐏𝐅𝐀-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞, 𝐈𝐈-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬̊𝐢 𝐈𝐅-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐚𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐚𝐚𝐭𝐚̆ 𝐟𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐚𝐫𝐊𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐚𝐚𝐧𝐞 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐞, 𝐜𝐮𝐊 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐒𝐑𝐋-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̊𝐚𝐭𝐞, 𝐚𝐝𝐢𝐜𝐚̆ 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐚-𝐬̊𝐢 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐚𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥, 𝐚𝐬̊𝐚 𝐜𝐮𝐊 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐊𝐩𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐊𝐚𝐊𝐞𝐧𝐭.
În conformitate cu legislația actuală, OUG nr. 44/2008 care reglementează desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF), nu există prevederi care să permită transformarea acestor persoane fizice înregistrate fiscal în persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entități funcționează pe baza unor reguli fiscale similare, fiind înregistrate la Registrul Comerțului, având cod unic de înregistrare și, în unele cazuri, fiind înregistrate în scopuri de TVA.
Multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN. Întrucât legislația actuală impune restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluție rămasă este desființarea acestora. Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului.
O soluție legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL), ar reduce sarcina administrativă a statului și ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice și juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare și simplificare a proceselor administrative.
Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor și aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în care alegeau să desființeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finanțate sunt îndeplinite în mod eficient.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai vizualizate

Copyright © 2022 InCalarasi.Ro