Connect with us

Local

Clarificări AFIR privind actualizarea prețurilor pentru investițiile publice finanțate din FEADR

Published

on

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a emis o informare importantă privind actualizarea prețurilor și valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, conform prevederilor Ordonanței de Urgență 64/2022. Aceste clarificări au fost publicate pentru a oferi beneficiarilor publici o mai bună înțelegere a modalității de transpunere a prevederilor.

Potrivit OUG 64/2022, beneficiarii publici au posibilitatea de a majora valoarea eligibilă a contractului de finanțare cu maximum 25%, cu condiția ca aceasta să se încadreze în limitele valorii sprijinului public nerambursabil aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

AFIR a emis o notă de clarificare care detaliază prevederile Manualului de procedură pentru implementare, având în vedere contractarea și modificarea contractelor de finanțare. Aceasta are scopul de a ajuta beneficiarii publici să înțeleagă modul în care se aplică procentul de 25% pe liniile bugetare și coloanele corespunzătoare rezervei necesare ajustării cheltuielilor eligibile din bugetul indicativ al proiectelor finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). De asemenea, nota de clarificare conține exemple concrete pentru o mai bună ilustrare a acestui proces.

George Chiriță, Directorul general al AFIR, a subliniat importanța acestor clarificări și a faptului că acestea oferă beneficiarilor publici o înțelegere mai clară a modalității de transpunere a prevederilor în practică.

Clarificările emise de AFIR vizează beneficiarii publici și organizațiile asimilate acestora, precum ONG-uri, Organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), Asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI) etc. Aceste clarificări se aplică în cazul contractelor de finanțare încheiate cu AFIR prin submăsura 4.3 pentru infrastructura de acces agricolă și pentru infrastructura de irigații, prin submăsura 7.2 pentru investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, prin submăsura 7.6 pentru investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural și prin submăsura 19.2 pentru sprijinul implementării acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală aferentă beneficiarilor publici. Aceste clarificări se aplică și în cazul revizuirii devizului general în situații în care procedura de atribuire nu a fost publicată sau urmează să fie reluată.

Beneficiarii pot consulta nota de clarificare emisă de AFIR pe pagina de internet a agenției, www.afir.info, pentru a obține mai multe informații și detalii cu privire la aplicarea prevederilor OUG 64/2022 și ajustarea prețurilor în cadrul proiectelor finanțate din FEADR.

AFIR continuă să sprijine beneficiarii publici în implementarea investițiilor publice și asigură transparență și claritate în procesul de actualizare a prețurilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai vizualizate

Copyright © 2022 InCalarasi.Ro